Niste konektovani. Konektujte se i registrujte se

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Ići dole  Poruka [Strana 1 od 1]

1 •Harry Potter and the Goblet of Fire taj Ned Maj 06, 2012 2:56 am


Hari Poter i vatreni pehar je film iz 2005. godine. Režirao ga je Majk Nevil. Hari Poter i vatreni pehar je četvrti film u serijalu filmova o Hari Poteru zasnovanih na istoimenim knjigama, koje je napisala Džoan Ketlin Rouling. Scenario je napisao Stiv Klouvs. Glavne uloge u filmu tumače: Danijel Redklif (Hari Poter), Ema Votson (Hermiona Grejndžer), Rupert Grint (Ron Vizli), Majkl Gambon (Albus Dambldor), Robi Koltrejn (Rubeus Hagrid ), Brendan Glison (Alastor Čudljivko)
Na samom početku Hari Poter se nalazi u kući Vizlijevih kada ih Hermiona budi za polazak sa g. Vizlijem. Hari Poter, Ron Vizli, Hermiona Grejndžer, Fred Vizli, Džordž Vizli i gospodin Vizli Kreću u šumu gde susreću prijatelja gospodina Vizlija koji ih sa svojim sinom Sedrikom Digorijem vodi do teleportacionog ključa koji je prestavljala jedna stara čizma. Na svetskom prvenstvu u kvidiču oni su prisustvovali na jednom meču između dve države Irske i Bugarske. Posle tog meča napali su ih smrtožderi Harija je prilikom bežanja jedan čovek udario, Hari je pao u nesvest. Prilikom buđenja Hari Poter je ugledao čoveka koji je na nebu napravio znak Lorda Voldemora. Barti Čučanj je na trenutak pomislio da je taj znak napravio neko od Hermione, Harija ili Rona, ali Hari je rekao da je video čoveka kako beži. Nakon ovog događaja Hari je krenuo za Hogvorts. Tokom puta za Hogvorts Hari je napisao pismo Sirijusu Bleku o događajima na svetskom prvenstvu.
Na zahtev Dambldora u školu dolazi novi nastavnik odbrane od mračnih veština bivši auror u ministarstvu magoje Alastor Ludooki Čudljivko. Na prvom času on im se predstavio i pokazao tri zabranjene kletve: Imperio - kontrolišuća kletva, Krucio - bolna kletva i Avada kedavra - kletva smrti. Prilikom izvođenja bolne kletve Nevilu je pozlilo.Jednom prilikom profesor Dambldor je saopštio đacima da će se baš u Hogvortsu održati tročarobnjački turnir koji se od davnina održavao ali je iz nekih razloga prekinut sada je ponovo ustanovljen, i da im u posetu dolaze dve škole magije: Bobatons i Durmstrang. Na tročarobnjačkom turniru učestvuju tri škole: Hogvorts, Bobatons i Durmstrang.
Iz sve tri škole se bira po jedan predstavnik (šampion) te škole. Nakon najavljivanja škola ušle su učenice iz Bobatonsa, one su na Hogvorts došle pomoću letećih kočija koje su vukli jednorozi. One su bile obučene u plava odela, a ušle su elegantnim hodom koji je fascinirao sve đake Hogvortsa. Ca druge strane đaci iz Durmstranga u Hogvorts su došli brodom koji se kretao ispod vode, u Hogvortsku salu ušli su odeveni u debela tradicionalna ruska odela sa šubarama na glavi braon boje. Ušli su noseći štapove a maršom i akrobacijama su uplašili sve đake Hogvortsa, dok je na začelju bio vođa Durmstranga Igor Karkarov sa svojim najboljim đakom Viktorom Krumom. Kada su obe škole ušle Dambldor đacima pokazuje vatreni pehar.
Cvi učenici su bili fascinirani izgledom vatrenog pehara i hteli su da se prijave, ali nažalost Barti Čučanj je svim učenicima saopštio da učenici ispod 17 godina nemogu učestvovati u tročarobnjačkom turniru. Sutradan Džordž i Fred pokušavaju da se prijave uz pomoć napitka za starenje. Dok oni pokušavaju Hermiona im se sa strane smeška i misli da je zaista nemoguće prevariti vrhunskog čarobnjaka kakav je Albus Dambldor. U četvrtak Albus Dambldor proglašava tri šampiona: predstavnica Bobatonsa je Fler Delakur, predstavnik Durmstranga je Viktor Krum i predstavnik Hogvortsa je Sedrik Digori. Nakon proglašavanja tri šampiona Severus Snejp primećuje da sa vatrenim peharom nešto nije u redu.U tom momentu izlazi ceduljica sa imenom Hari Poter, Dambldor sav zaprepašćen poziva Harija da priđe ali ni sam Hari nije znao šta se događa. Taj trenutak je bio veliki za Harija jer su svi smatrali da je varao.Kada je Hari otišao kod ostala tri šampiona za njim su došli profesor Dambldor i Barti Čučanj sa ostalim nastavnicima. Dambldor je Harija zapitao da li je on ubacio svoje ime ili je nekog zamolio da to uradi umesto njega on je na obadva pitanja odgovorio sa ne.U tom trenutku Dambldor je zapitao Bartija šta da uradi dok je Barti odgovorio da se odluka vatrenog pehara mora ispoštovati. Dambldor se složio dok je nastavnica Minerva Makgonagal da Hari nije parče mesa već učenik.Nakon razgovora sa Dambldorom Hari odlazi u svoju spavaonicu gde ga Ron Vizli vređa. Sledećeg dana Harija zajedno sa ostalim šampionima intervjuiše Rita Skiter novinarka za čarobnjački magazin "Dnevni prorok", koja podlo menja Harijev intervju, zatim Hari odlazi na jezero gde dolaze Ron, Hermiona i Džini, a Hermiona saopštava Hariju da joj je Ron rekao da ga Hagrid traži.
Hari odlazi kod Hagrida koji ga vodi u šumu i pokazuje mu šta je prvi izazov- zmajevi, što je Harija zaprepastilo.U školi Harija svi provociraju i vređaju jer misle da je on jedan običan prevarant i varalica. Hari odlazi kod Sedrika i upozorava ga da im je prvi izazov zmajevi, zbog čega mu je Sedrik zahvalan i izvinjava mu se zbog vređanja od strane drugih učenika. Nakon razgovora sa Sedrikom, Hari susreće Draka koji mu se podsmeva i tvrdi da na turniru neće izdržati ni deset minuta, ali Hari mu uzvraća. Kada je Hari okrenuo leđa Drako je pokušao da ga napadne ali je profesor Alastor Draka pretvprio u tvora. Profesor Alastor Čudljivko je Harija odveo u njegov kabinet i upitao ga je šta će da iskoristi protiv zmaja, ali Hari mu je odgovorio da nezna i kaže mu da je vešt letač. Zatim ga je profesor posavetovao.Pred sam početak prvog izazova četiri šampiona (Fler Delakur, Vuktor Krum, Sedrik Digori i Hari Poter) su se spremali za izazov u šatoru. Hermiona je došla da ohrabri Harija i zagrlila ga je, sve je to slikala novinarka Rita Skiter, zatim se umešao Viktor Krum i rekao je da je šator samo za šampione i prijatelje. Kada su došli Barti i Dambldor šampioni su izvlačili zmajeve protiv kojih će se boriti: Fler Delakur - Velški zeleni, Viktor Krum - Kineski ognjeni, Sedrik Digori - Švedski kratkonosi, a Hari je dobio najopasnijeg - Mađarski šiljorepi. Cilj izazova je bio oteti zmaju zlatno jaje koje je bilo trag ka sledećem izazovu. Zatim su na izazov izlazili jedan po jedan zadnji je ostao Hari koji je uz pomoć čini Akio (dozivanja) dozvao svoju metlu i pobedio zmaja. Nakon ovog izazova svi su shvatili da mora da si lud kako bi se prijavio za tročarobnjački turnir.
Nakon prvog izazova profesorka Minerva Makgonagal je jednom prilikom objavila Grifindorcima da će se u Hogvortsu na badnje veće održati tradicionalni božićni bal koji se tradicionalno odražava u sklopu tročarobnjačkog turnira. Tokom jednog časa kod profesora Snejpa Ron je pitao Hermionu pošto je ona devojčica da ide sa jednim od njih dvojice na bal, dok mu je Hermiona ljutito odgovorila da je već pozvana i da je prihvatila taj poziv, zatim je otišla ne rekavši ko je pozvao, ali joj Ron nije verovao. Hari i Ron čekavši zadnji trenutak skupljaju hrabrost i odlučuju da pozovu neku devojku, Hari odlučuje da pozove Čo Čang iz Rejvenkloa u koju je zaljubljen već neko vreme, dok Ron odlučuje da pozove Fler Delakur iz Bobatonsa u koju je zaljubljen. Kada je Hari pozvao Čo Čang ona mu je odgovorila da joj je stvarno žao jer je već pozvana i da je pristala, kasnije se ispostavilo da je Čo pozvao Sedrik Digori. Kada je Ron pozvao Fler Delakur unervozio se i pobegao. Za vreme dok su devojke smirivale Rona, Hari je tu priliku iskoristio i pitao sestre Petil: Parvati Petil i Padma Petil da idu sa njima na bal, a one su prihvatile. Pripreme za bal za Rona nisu bile baš najsrećnije jer je jedini on nosio veoma ružno ali tradicionalno svečano odelo. Na samom balu učestvovali su učenici iz Hogvortsa i njhovi gosti iz Bobatonsa i Durmstranga. Bal su otvorili četri šampiona. Kada je Hari ugledao Hermionu koja je nosila zanosnu roze haljinu bio je zaprepašćen Hermioninom lepotom, kao i Ron koji na početku nije verovao da je to Hermiona ali kasnije kada je poverovao bio je ljubomoran na Viktora Kruma koji joj je bio partner. U nastavku bala Hari i Ron više nisu plesali. Ron je na kraju bala Hermionu rasplakao tvrdeći da je Viktor Krum iskorišćava, to je bio samo znak ljubomore. Hermiona to nije mogla podneti pa se razdrala na Harija i Rona i uz tu viku oterala ih u krevet.
Posle prvog izazova četiri šampiona su posedovala po jedno zlatno jaje koje je predstavljalo trag ka sledećem izazovu, taj trag je bila zagonetka koju su šampioni morali rešiti da bi učestvovali u sledećem izazovu. Pri prvom otvaranju jajeta od strane Hari Potera čulo se samo nepodnošljivo vrištanje, ali na Hariju je bilo da pronađe način kako da otkrije pravu poruku jajeta. Za vreme razgovora između Harija i Hermione o drugom izazovu dva dana pre njega umešao se Sedrik i objasnio Hariju kako da razotkrije jaje. Nakon razgovora sa Sedrikom i Hermionom, Hari uputio ka kupatilu za asistente i sa sobom je poneo jaje kako mu je Sedrik rekao. Kada je ušao u vodu još neznavši šta da uradi sa jajetom, pojavio se duh Jecajuće Mirte koja mu je rekla šta je Sedrik uradio sa jajetom. Potom je Hari jaje ubacio u vodu, otvorio ga i zaronio, pri zaranjanju čuo je divnu pesmu sirena koja je predstavljala zagonetku: Potrazi naš tamo gde naše glasove možeš čuti, jer mi na kopnu ne umemo pevati. Sat vremena ti ćeš imati da povratiš blago koje smo mi uzeli. Hari, Hermiona i Ron su pokušavali da odgonetnu pesmu sirena i shvatili su da se radi o Crnom jezeru i sirenama ali potencijalan problem je predstavljalo kako da Hari zadrži dah sat vremena. U tom trenutku dolazi profesor Alastor Čudljivko koji odvodi Rona i Hermionu, a zove Nevila da pomogne Hariju oko knjiga. Nevil koji je stručnjak za herbologiju Hariju priča o nekim biljkama, a Hari mu kaže da bi se zainteresovao za biljke ako bi postajala neka vrsta biljke koja bi mu pomogla da diše pod vodom. Nevil mu odgovora da postoji jedna biljka uz koju bi mogao da diše pod vodom jedan sat, ta biljka se naziva škrgorov. Pri polasku na izazov Hari je primetio da nema Rona i Hermione. Kada su svi takmičari bili na startnim pozicijama Dambldor je objasnio pravila izazova: svakom šampionu ukradeno je nešto što je njemu drago, a cilj je povrati ti ga, za to imaju sat vremena. A ukradeni su: Ron Vizli, Hermiona Grejndžer, Čo Čang i mlađa sestra od Fler Delakur. Prilikom prve prepreke na koju su naišli Fler Delakur je bila prinuđena da odustane. Prvi do četri ukradena blaga stigao je Hari, on je pokušao da oslobodi i Rona i Hermionu ali ga je jedna sirena zaustavila rekavši da može samo jedno. U tom trenutku pojavio se Sedrik koji je oslobodio Čo Čang i Viktor Krum koji je oslobodio Hermionu. Hari videvši da je Fler odustala odlučio je da spase Rona i sestru od Fler Delakur. Prilikom njihovog izvlačenja biva napadnut od strane grupe lignji a još više mu je otežavalo to što je dejstvo skrgorova polako slabilo. Snašao se tako što je svojom snagom odgurnuo Rona i mlađu sestru od Fler Delakur a sebe je spasao uz pomoć magije - Incendio čini za vatru. Prvi je završio Sedrik Digori, drugi Viktor Krum, treći Hari Poter i četvrta Fler Delakur, ali su Hariju dodelili drugo mesto zbog izuzetne hrabrosti i zbog izvlačenja sestre od Fler i ako to nije morao. Fler je bila izuzetno zahvalna Hariju i Ronu čak ih je i poljubila. Nakon drugog izazova Hari Poter, Ron Vizli, Hermiona Grejndžer i Rubeus Hagrid odlaze u šumu gde zatiču telo mrtvog Bartija Čučnja.
Nakon ubistva Bartija Čučnja Hari odlazi kod Dambldora u kancelariju gde zatiče Dambldora sa profesorom Alastorom Čudljivkom i ministrom magije Kornelijusom Fadžom, koji komentarišu da li treba nastaviti tročarobnjački turnir. Dambldor je zahtevao prekidanje tročarobnjačkog turnira, ali Fadž je insistirao na njegovom nastavljanju. Kada je Hari ušao kod Dambldora njih trojica prekinula su razgovor, a zatim ih je Dambldor ispratio. Za vreme dok je on bio odsutan Hari je slučajno otvorio mesto gde je stojao pehar sa Damblorovim sećanjima. U tom peharu Hari je video suđenje koje je sudio Barti Čučanj i saznao je da je na kratko vreme Igor Karkarov bio u Askabanu zbog toga što je bio osuđeni smrtožder ali je saznao da je Barti Čučanj u Askaban poslao svog rođenog sina Bartija Čučnja mlađeg. Pri povratku od Dambldora, Hari je sreo Severusa Snejpa i Igora Karkarova kako se svađaju. Igor izlazi dok Snejp poziva Harija u svoju ostavu za napitke i elemente za njih. Pre toga Snejp biva pokradan i sumnja u Harija i njegove prijatelje da prave višesokovni napitak, tada mu preti sa serumom istine uz pomoć kojeg bi mogao i Voldremor da otkrije svoje tajne. Sledećeg dana na uvodnoj ceremoniji pred treći izazov četiri šampiona se zagrejavaju dok im Dambldor objašnjava i daje korisne savete. Cilj izazova je bio da dođu do pehara koji je profesor Alastor sakrio negde u lavirintu, a na njima je bilo da otkriju gde. Jedan od upustva bilo je to da kada je neko u nevolji ili želi da odustane na njemu je bilo da pošalje crvene iskre na nebo uz pomoć magije Perikilum. U lavirint prvi su ušli Sedrik Digori i Hari Poter a odmah za njima Viktor Krum i Fler Delakur. Pri ulasku u lavirint pehar je prvo ugledala Fler Delakur, ali je bila napadnuta od strane Viktora Kruma koji je bio začaran. Hari je ugledao Fler Delakur i odmah poslao signal za pomoć. U tom trenutku Hari je ugledao pehar iza njega bio je Cedrik koji biva napadnut od strane Viktora Kruma ali ga Cedrik savladava. Sedrik i Hari trče ka peharu ali pri trku Sedrika obara biljka ali Hari ne nastavivši dalje oslobađa Sedrika i zajedno dodiruju pehar. Ispostavlja se da je pehar ustvari teleportacionalni ključ koji je bio namešten da ih odvede na groblje gde je sahranjen Lord Voldemor (Tom Ridl) i njegovi roditelji. Tek pošto su to shvatili iz mračnog tunela dolazi Crvorep (Piter Pedigru) koji u naručju nosi oslabljenog Voldemora. Zatim mu Voldemor naređuje da ubije Sedrika što i čini uz pomoć kletve Avada kedavra- kletve smrti, a Harija zarobljava na kostima Tomasa Ridla (Voldremorovog oca). Crvorep započinje obred kojim jača Voldemora. U ugrejanu vodu ubacuje oslabljenog Voldemora a zatim delove potrebne za taj obred: kost oca, ruka sluge i krv neprijatelja (Harija) nasilno uzeta. Nakon obreda Voldemor postaje jači i priziva svoje prijatelje (smrtozdere) među kojima je i Lucijas Melfoj. Voldemor oslobođa Harija i tera ga na čarobnjački duel. Hari nemogavši da izdrži suprostavlja mu se uz pomoć magije Ekspeliarmus - borbene magije, dok Voldemor koristi Avada kedabra - kletvu smrti. Iz iskra koje su nastajale prilikom sudaranja magija izlaže duhovi: Džejms Poter, Lili Poter, Sedrik Digori i Barti Čučanj koji pomažu Hariju da pobegne do teleportacionog ključa. Sedrik ga zamoljava da njegovo telo ponese sa sobom i vrati ga ocu. Uz pomoć magije Akio - magija dozivanja Hari beži sa groblja nazad na Hogvorts. Za trenutak svi na Hogvorts su slavili neprimetivši da je Sedrik mrtav. Prva je to primetila Fler Delakur a zatim svi ostali. Harijeve suze padale su na Sedrikovo telo. Hari kroz plac saopštava Dambldoru da se Voldemor vratio rečima: Vratio se, Voldemor se vratio.
Harija Alastor Čudljivko odvodi u svoji kabinet, gde postaje Hariju sumnjiv. Kada je Alastor krenuo da napadne Harija u kabinet su ušli Dambldor i Snejp koji su ga savladili i uz pomoć seruma istini otkrili da je pravi Alastor zatvoren u jedan kovčeg sa sedam brava a da je on ustvari Barti Čučanj mlađi. Na samom kraju filma Dambldor održava govor u čast Sedrika i đacima saopštava kako je stvarno Sedrik poginuo jer je ministrasvo magije to htelo da sakrije, a za pobednika tročarobnjačkog turnira proglašen je Hari Poter. Nakon govora usledio je ispraćaj učenika Bobatonsa i Durmstranga. Hermiona se pozdravila sa Krumom dok je Ron sa Fler Delakur. Hari, Ron i Hermiona su se rastali uz obećanje da će pisati jedni drugima.


_________________
Pogledaj profil korisnika

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Nazad na vrh  Poruka [Strana 1 od 1]

Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu