Niste konektovani. Konektujte se i registrujte se

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Ići dole  Poruka [Strana 1 od 1]

1 •Harry Potter and the Order of Phoenix taj Ned Maj 06, 2012 2:54 am


Hari Poter i Red feniksa je peti deo serijala o Hariju Poteru britanske spisateljice Dž. K. Rouling. Na engleskom jeziku je objavljena 21. juna 2003. Film zasnovan na radnji knjige snimljen je 2007. godine.
Hari Poter prvi deo letnjeg raspusta provodi kod svojih tetke i teče, potpuno odsečen od sveta čarobnjaka. Nijedno pismo koje je dobio od svojih prijatelja Rona Vizlija i Hermione Grjendžer nije objasnilo događaje nakon povratka Lorda Voldemora, najmoćnijeg mračnog čarobnjaka. Hari je zbog toga prilično isfrustriran, posebno zato što ni Normalci nisu primetili ništa neobično.
Jedne večeri Harija i njegovog groznog rođaka Dadlija napadaju dementori. U pokušaju da se odbrani, Hari koristi čin Patronus. Nedugo potom mu stiže pismo od Ministarsva magije u kome mu saopštavaju da mora na saslušanje zbog korišćenja magije u svetu Normalaca. Hari je zaključan tri dana u sobi. Četvrte večeri po njega dolazi tuce čarobnjaka i prebacuju ga u London, u neobičnu kuću sakrivenu magijom u Ulici Grimold 12. Hari tamo sreće Rona i Hermionu, Ronovu porodicu, kako i mnoge druge čarobnjake. Oni mu objašnjavaju da je kuća sedište Reda feniksa, tajnog društva koje je osnovao Albus Dambldor, direktor Hogvortsa i najmoćniji dobri čarobnjak. Red se bori protiv Voldemora i njegovih sledbenika Smrtoždera. Hari takođe u kući sreće Sirijusa Bleka, svog kuma i jedinu osobu koja mu je nalik na roditelja. Otkriva se da je kuća/sedište Reda dom Sirijusove drevne porodice, čiji je on jedini živi potomak.
Hari saznaje da Voldemor dosad ništa nije preduzeo što bi uzdrmalo čarobnjačku zajednicu. U stvari, retko ko je sem članova Reda feniksa verovao da se Voldemor vratio, iako je to Dambldor svima objavio. To je bila zasluga Kornelijusa Fadža, Ministra magije. On je bio uplašen za svoj položaj, koji bi bio uzdrman da počne novi rat. Zato je svima govorio da je Dambldor varalica i budala što veruje Hariju, koji je lažov željan pažnje. Dambldor je bio u vrlo teškom položaju, izbačen je iz Međunarodne konferencije čarobnjaka i Vizengamota, čarobnjačkog suda. Hari je takođe saznao da Red pokušava da sačuva neku vrstu oružja kojeg se Voldemor pokušava domoći. Međutim, nisu mu hteli reći šta je ni gde je, jer je, po njihovom mišljenju, previše mlad. Hari odlazi na saslušanje, na kome Kornelijus Fadž izvesno pokušava da ga izbaci iz škole. Ipak, na Dambldorovo svedočenje, većina porote odlučuje da Hari nije kriv jer je čin bačena iz samoodbrane.
Po povratku u Hogvorts, Hari i društvo upoznaju novu profesorku Odbrane od mračnih veština, Dolores Ambridž, malu žaboliku vešticu. Ona je veliki pristalica Fadža i poslata je u školu da bi tamo zavela disciplinu i ućutkala svakoga ko veruje u povratak Lorda Voldemora. Harija kažnjava već prve nedelje i tera ga da začaranim perom svojom sopstvenom krvlju ispisuje rečenice. Ubrzo Ambridžova postaje Veliki inkvizitor Hogvortsa sa pravom da vrši inspekciju i otpušta nastavnike. Pošto nije htela da učenike uči činima odbrane, pod izgovorom da će ih Dambldor iskoristiti kao svaoju vojsku i napasti Ministarstvo, Hari osniva tajno društvo za učenje čini, Dambldorovu armiju. Kao najveštiji u odbrani, Hari podučava mnoge svoje drugove kontrakletvama, i oni mu postepeno poveruju da se Voldemor vratio.


Korice knjige u SAD, a i na srpskom govornom području (ilustracije Meri Grandpre)
U međuvremenu, Hari stalno sanja Odsek za misterije u Ministarstvu magije. Kada je jedne noći sanjao da je zmija koja napada gospodina Vizlija, Ronovog oca, profesor Dambldor ga šalje nazad u Ulicu Grimold kod Sirijusa. Pošto se saznalo da je gospodina Vizlija stvarno napala zmija, Hari se uplaši da ga Voldemor nije zaposeo i naterao ga da ga napadne, ali ga prijatelji razuveravaju da to nije istina. Kada se Ronov tata oporavio, Hari shvata da ga je sanjao u Odseku za misterije, što znači da je sigurno čuvao oružje koje Voldemor traži. Po povratku u Hogvorts, po Dambldorovoj želji, Severus Snejp Harija počinje da podučava magijskoj zaštiti uma od čitanja misli zvanoj Oklumencija. Hariju objašnjava da su on i Voldemor povezani putem ožiljka na Harijevom čelu, posledice Voldemorove kletve. Zato Hari vidi Voldemorove misli, posebno kad je ovaj vrlo uzbuđen, a zato je i bio u zmiji one noći, jer je i Voldemor bio u zmijinom umu. Hari mora da nauči da se odbrani od tih upada u svest, pa je učio Oklumenciju. Međutim, bio je očajno loš, što je doprinosila mržnja prema Snejpu.
Ambridžova otkriva Dambldorovu armiju i hoće da izbaci Harija iz škole. Ipak, Dambldor ga spasava tako što kaže da je sve bio njegov plan. Zato je morao da pobegne. Ambridžova je imenovana za direktora, ali ne snalazi se jer je svi mrze. Hariju se još uvek javlja Odsek za misterije, jer je Voldemor opsednut njime. Jednom prilikom Hari prodre duboko u um Mračnog gospodara i vidi ga kako muči Sirijusa Bleka. Ubeđen da je to stvarnost, Hari na letećem konju odleće u Ministarstvo da ga spasi, jer je on jedna od njegovih najvoljenijih osoba. Praćen je najvernijim prijateljima. Kada su stigli u halu proročanstava, Hari na jednom proročanstvu (oblika staklene kugle) vidi svoje ime i uzima ga sa police. Tada se ispostavlja da je sve bila zamka za Harija da uzme kuglu jer je sa police mogu skinuti samo oni na koje se odnosi proročanstvo u pohranjeno unutar nje. Otkriva se da je proročanstvo oružje koje Voldemor traži. On je čuo samo deo u kom se kazuje da će dete rođeno krajem jula značiti njegov kraj. Zato je pokušao da ubije Harija (koji je rođen 31. jula), ali nije uspeo, pa je tražio način da čuje do kraja i vidi gde je pogrešio.
Harija i prijatelje opkoljavaju Smrtožderi u nameri da uzmu proročanstvo. Međutim, tada u pomoć pritiču članovi Reda feniksa, praćeni Dambldorom. Proročanstvo se razbija dok je Hari pokušavao da pomogne svom prijatelju Nevilu Longbotomu i niko nije čuo kako je glasilo. Dambldor je pobedio gotovo sve smrtoždere, ali ne i Belatriks Lestrejndž, koja je ubila Sirijusa. Hari potrči za njom iz osvete, ali ga presreće sam Voldemor. Pre nego što je uspeo da ga ubije, pojavljuje se Dambldor i započinje dvoboj sa njim. Kada su se pojavili zaposlenici Ministarstva, Voldemor je prinuđen da pobegne. Tada ceo čarobnjački svet saznaje za njegov povratak i drugi rat počinje.
Dambldor je Hariju rekao kako glasi proročanstvo, jer je bio prisutan kad je nastalo. Ispostavilo se da je moć koju će dečak posedovati, a za koju Mračni gospodar neće znati ljubav, koja je i sprečila Voldemora da zaposedne Harija tokom dvoboja s Dambldorom. Kraj proročanstva glasi: Dok jedan ne umre, drugi neće moći da živi. To znači da će jedan ubiti drugog, na samom kraju.


_________________
Pogledaj profil korisnika

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Nazad na vrh  Poruka [Strana 1 od 1]

Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu