Niste konektovani. Konektujte se i registrujte se

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Ići dole  Poruka [Strana 1 od 1]

1 #Harry Potter and the Deathly Hallows taj Ned Maj 06, 2012 2:51 am


Hari Poter i relikvije Smrti (engl. Harry Potter and the Deathly Hallows) je naziv sedme, a ujedno i poslednje knjige iz serije romana Džoan Ketlin Rouling o mladom čarobnjaku Hariju Poteru. Knjiga je izašla 21. jula 2007. godine u Londonu, završavajući seriju knjiga o Hariju Poteru, koja je počela da izlazi 1997. godine. Na srpskom jeziku knjiga je objavljena u decembru 2007 godine.
Lord Voldemor i njegovi Smrtožderi planiraju zasedu, u kom će oteti Harija Potera, u trenutku kada on napušta kuću porodice Darsli, i kada zaštita, koju mu je njegova majka dala na rođenju, nestaje. Voldemor takođe traži štapić kojim bi mogao da pobedi Harijev. Dok članovi Reda feniksa prebacuju Harija na sigurno, bivaju napadnuti od strane Smrtoždera, pa i samog Voldemora, koji pokazuje svoju novu moć - ume da leti. Hari uspeva da pobegne, ali Džordž Vizli gubi jedno uvo, dok Hedviga i Ludooki Ćudljivko ne preživljavaju.
U Jazbini, Ministar magije Rufus Skrimdžer dolazi da da Hariju, Ronu Vizliju i Hermioni Grendžer ono što im je Albus Dambldor ostavio u svom testamentu. Ronu ostavlja svoj Ugasivač, a Hermioni knjigu dečjih priča, Pripovesti barda Bidla. Hari nasleđuje mač Godrika Grifindora i Skrivalicu koju je uhvatio na svojoj prvoj utakmici kvidiča, ali mu Skrimdžer ne da mač. Trio, dok razmišlja, shvata da će im ti predmeti mnogo pomoći u lovu na Horkrukse.
Na venčanju Bila Vizlija i Fler Delaker, dolazi Patronus Kingslija Okovgroma, koji kaže kako je Skrimdžer mrtav, i kako je Ministarstvo magije palo pod Voldemorovu kontrolu. Kako se Smrtožderi pojavljuju, Hari, Ron i Hermiona se Prebacuju, bežeći u jedan normalski kafe, ali ih tamo napadaju Smrtožderi. Hari i njegovi prijatelji beže u Grinmoldovu ulicu broj 12, bivše sedište Reda Feniksa.
Dok borave u Sirijusovoj bivšoj kući, Hari otkriva da je Sirijusov brat Regulus misteriozni "R. A. B", koji je ukrao Sliterinov medaljon, a na njegovo mesto postavio lažni Horkruks. Hermiona se seti da su taj medaljon videli u ovoj kući, i da ga je kućni vilenjak Kričer ukrao. Kričer potvrđuje da je on zajedno sa Voldemorom odneo Horkruks u pećinu, i da je Regulus kasnije umro, pokušavajući da ga uništi. Horkruks je bio u kući sve ove godine, a Kričer kaže kako ga je ukrao Mandagus Flečer. Vilenjak zarobljava Flečera, koji im otkriva da je medaljon sada u posedu Dolores Ambridž. Trio uspeva da povrati medaljon, ali ih Smrtožderi otkrivaju, pa su Hari, Ron i Hermiona prinuđeni da beže preko polja, jer više ne smeju da borave u kući u ulici Grinmold.
Trio otkriva da je Grifindorov mač, koji je u posedu Ministarstva, lažnjak. Moraju da nađu pravi i da unište Horkruks njime, ali frustrirani Ron napušta grupu. Hari i Hermiona traže mač u Godrikovoj dolini, ali upadaju u Voldemorovu zasedu. Dok beže, Hermiona slučajno polomi Harijev štapić.
U šumi, Patronus u obliku košute vodi Harija do jednog zaleđenog jezerceta, na čijem dnu leži pravi mač. Dok Hari pokušava da ga dohvati, medaljon pokušava da ga udavi. Spašava ga Ron, koji ga je pronašao uz pomoć Dambldorovog Ugasivača. Ron uništava medaljon mačem. On govori da je Voldemorovo ime Tabu: ko god ga izgovori, odmah mu dolaze lovci na Voldemorove protivnike, poznati kao Tragači.
Trio od Ksenofilusa Lavguda, oca Lune, saznaju da je kriptografski znak koji ih svuda prati zapravo znak relikvija Smrti: Starozovnog stapića, koji je dat Kadmusu Peverelu, Kamen vaskrsnuća, dat Antioču Perevelu, i Nevidljivi ogrtač, dat Ignotusu Peverelu. Igrom slučaja, Lavgud otkriva da su Smrtožderi oteli Lunu, jer je podržavao Harija u svojim novinama, i da je zato promenio način pisanja u Cepidlaki. Nadajući se da će mu vratiti Lunu ako im preda Potera, Ksenofilijus poziva Smrtoždere da uhvate Harija, Rona i Hermionu, ali oni uspevaju da pobegnu.
Tragači uspevaju da ih uhvate, kada Hari izgovori Voldemorovo ime. Odvode ih u palatu porodice Melfoj. Hari, Ron i Hermiona postaju zatočenici, zajedno sa Lunom, Dinom Tomasom, Olivanderom i Griphukom, goblinom. Nalazeći Grifindorov mač u njihovom posedu, Belatriks Lestrejndž se plaši da su provalili u njen sef u Gringotsu, i muči Hermionu dok joj ne prizna. Dobi se pojavljuje u tamnici i spašava Lunu, Dina i Olivandera. Piter Petigru dolazi da istraži šta je uzrok buci. Pošto je napao Harija, Hari mu govori da mu Petigru duguje uslugu, pošto mu je jednom spasio život. Petigru oslobađa Harija, i njegova metalna ruka ga zaglavi. Hari i Ron odlaze da spasu Hermionu. Ron razoružava Belatriks, a Hari Draka Melfoja. Dobi se pojavljuje i prebacuje ih u Bilovu i Flerinu kuću, ali Belatriks uspeva da ubije Dobija tokom bekstva.
Hari sahranjuje Dobija u dvorištu Flerine i Bilove kuće. U kolibi, Olivander potvrđuje da Starozovni štapić postoji, i kaže da se moć štapića prenosi na novog vlasnika, ako novi starog razoruža. Olivander kaže da se vlasnik Starozozovnog štapića mora stalno čuvati od novog napada neprijatelja, i da se ime vlasnika izgubilo tokom vekova. Belatriksina reakcija, kada je otkrila da Hari, Ron i Hermiona imaju mač, otkriva da se u njenom sefu nalazi još jedan Horkruks. Uz pomoć goblina Griphuka, trio uspeva da ukrade šoljicu Helge Haflpaf, ali tokom bežanja iz banke gube Grifindorov mač.
U međuvremenu, Voldemor otrkiva da je Starozovni štapić u Dambldorovoj grobnici, jer je prethodni vlasnik bio Dambldor, koji ga je uzeo od mračnog čarobnjaka Grindelvalda. Voldemor veruje da je to jedini štapić koji može da pobedi Harija. On oskrnavi Dambldorov grob, uzimajući štapić. Voldemor takođe otkriva da su neki njegovi Horkruksi uništeni. Pomoću njihove veze umovima, Hari neočekivano otkriva da se ostali Horkruksi nalaze na Hogvortsu.
U Hogsmidu, Aberfort Dambldor pomaže triju da se ušunjaju na Hogvorts. Harijeva stara družina, Dambldorova armija, spremna je za borbu. Hari nije planirao da vodi revolt protiv Voldemora, on je samo želeo da pronađe Horkruks, i da ode. Ali, kada se otkrije da je Hari na Hogvortsu, ostatak D. A. i Reda feniksa dolazi, i bitka je sigurna. Hari kaže kako mora da pronađe nešto na Hogvortsu, i da mu treba diverzija. Luna Lavgud kaže kako bi to mogla da bude izgubljena dijadema Rovene Revenklo. Hari se seti da ju je jednom video u Sobi po potrebi, kada je sakrio svoju knjigu iz napitaka tamo. U međuvremenu, Hermiona uništava Haflpafinu šolju, očnjakom Baziliska, pošto je Ron uspeo da otvori Dvoranu tajni. Trio odlazi u Sobu po potrebi, ali je napadnut od strane Melfoja, Kreba i Gojla. Kreb baca moćnu paleću čin, koja ga ubija i uništava dijademu, a ostali izlaze nepovređeni.
Hari ponovo zaviruje u Voldemorov um, i saznaje da je u Vrištećoj kolibi. Trio odlazi tamo, i postaju svedoci Snejpovog ubistva, od strane Voldemora, koji veruje da će tako postati pravi gospodar Starozovnog štapića. Dok Snejp umire, on daje Hariju svoja sećanja, koja dokazuju da je on bio veran Dambldoru, kao i koliko je voleo Harijevu majku Lili. Kako je bio proklet kada je stavio prsten Marvola Ispijenog na ruku, koji je ustvari bio Horkruks, Dambldor pravi strategiju da ga Snejp ubije, spašavajući Draka od Voldemorovog naređenja. Snejp je bio taj koji je poslao Patronusa košutu. Sećanja takođe pokazuju da je sam Hari Horkruks, on mora da umre da bi uništio Voldemora.
Rešen da umre, Hari odlazi da se nađe sa Voldemorom u Zabranjenoj šumi. Usput, on pronalazi Kamen vaskrsnuća unutar Skrivačice i pojavljuju se duhovi njegovih roditelja, Sirijusa i skoro ubijenog Remusa Lupina, koji ga prate do susreta sa Voldemorom. Voldemor ga gađa kletvom Avada Kedavra.
Budeći se na nepoznatom mestu, Hari nije siguran da li je živ ili mrtav. Dambldor se pojavljuje i objašnjava da je Horkruks unutar Harija uništen, ali ne i Hari. On kaže da isto kako Voldemor ne može da umre dok svi delovi njegove duše nisu uništeni, tako Voldemor ne može da ubije Harija jer je iskoristio Harijevu krv da bi se povratio.
Hari se vraća u život, ali se pravi da je mrtav. Voldemor naređuje Narcisi Melfoj da proveri Harija. Iako ona otkriva da je Hari živ, ona ga proglašava mrtvim, nadajući se da će joj to pomoći da nađe Draka u zamku. Voldemor, koji je uhvatio Hagrida, naređuje mu da nosi Harija u zamak. Kada Nevil Longbotom kaže kako nikada neće priznati Voldemora za svog glavnog, Šešir za razvrstavanje na njegovoj glavi počinje da gori. Ali, Nevil uspeva da ga skine, uzimajući Grifindorov mač, i on ubija zmiju Nagini, uništavajući poslednji Horkruks. Smrtožderi polako gube bitku, ali se ne predaju. Shvatajući da je on pravi vlasnik Starozovnog štapića, Hari se sutprotstavlja Voldemoru. Kada je Drako Melfoj razoružao Dambldora u Astronomsoj kuli, on je neznatno postao vlasnik Starozovnog štapića, a sada je to Hari, kada je razoružao Draka u palati Melfojevih. Voldemor baca još jednu ubitačnu kletvu na Harija, ali štapić odbija da napadne svog gospodara. Kletva se vraća na Voldemora, i on umire.
Bitka je imala mnogo žrtava, između ostalih i Freda Vizlija, Remusa Lupina, Nimfadoru Tonks, Kolina Kriveja i Belatriks Lestrejndž. Nakon bitke, Hari govori Dambldorovom portretu da će zadržati Nevidljivi ogrtač, ali da će Kamen vaskrsnuća ostati zakopan u šumi. Starozovni štapić će vratiti u Dambldorovu grobnicu, gde će njegova moć nestati kada Hari umre. Dambldor se slaže. Pre nego što vrati Starozovni štapić u grobnicu, Hari ga koristi da popravi svoj štapić.
Devetnaest godina kasnije, Hari i Džini Vizli su venčani i imaju troje dece: Džejmsa Sirijusa, Albusa Severusa i Lili Lunu. Ron je oženjen Hermionom, i imaju dvoje dece, Rouz i Hjuga. Porodice se sreću na stanici Kings Kros, odakle nervozni Albus treba da krene na svoju prvu godinu na Hogvortsu. Harijevo devetnaestogodišnje kumče, Tedi Lupin (Remusov i Tonksin sin) „ulovljen“ je kako ljubi Viktoar Vizli (Bilova i Flerina kćerka) u vozu. Tedi je čest gost kod Poterovih, koji dolazi kod njih na večeru nekoliko puta nedeljno. Hari vidi Draka Melfoja sa njegovom ženom i sinom Skorpijusom; Melfoj mu daje znak da ga je video, klimnuvši glavom. Nevil Longbotom je profesor na Hogvortsu, gde predaje herbologiju, i još uvek je blizak prijatelj Hariju. Albus se brine da će biti u Sliterinu, ali mu Hari kaže kako je nosilac njegovog srednjeg imena, Severus Snejp, bio Sliterinac i možda najhrabriji čovek kojeg je Hari upoznao. Hari takođe kaže kako te Šešir za razvrstavanje stavi tamo gde ga ti želiš, ako je to tvoj pravi izbor. Knjiga se završava sledećim rečima: „Harija ožiljak već devetnaest godina nije boleo. Sve je bilo u redu“.
Komentari i dodaci Roulingove
Dodatne informacije o likovima, koje Roulingova nije htela da uključi u knjigu:
• Hari postaje Auror Ministarstva magije, a kasnije je imenovan za šefa odseka. Zadržava Sirijusov motocikl, kog je Artur Vizli popravio za njega. Ne može da priča zmijskim jezikom nakon uništenja fragmenta Voldemorove duše u njemu.
• Džini Vizli igra neko vreme za kvidički tim Svetoglavske harpije, a zatim ga napušta kako bi osnovala porodicu sa Harijem. Kasnije postaje glavni kvidički dopisnik "Dnevnog proroka".
• Ron Vizli radi neko vreme u Džordžovoj prodavnici "Vizlijevske čarobnjačke ludorije", a onda se priključuje Hariju kao Auror.
• Hermiona pronalazi svoje roditelje u Australiji i skida memorjsku čin koju je bacila na njih radi bezbednosti. U početku je radila za Ministarstvo magije u Odseku za regulaciju i kontrolu magijskih stvorenja, poboljšavajući život kućnih vilenjaka. Kasnije se premešta u Odsek za primenu magijskih zakona i pomaže u iskorenjivanju tiranskih zakona o čistokrvnosti. Bila je jedini član tria koji se vratio nazad na Hogvorts da dovrši svoju sedmu godinu.
Roulingova je objasnila i sudbine nekih sporednih likova:
• Džordž Vizli uspešno nastavlja sa prodavnicom šala. Oženio je Angelinu Džonson, i ima dvoje dece: sina kog je nazvao Fred po svom pokojnom bratu i kćerku Roksanu.
• Luna Lavgud traži neobična i jedinstvena stvorenja po svetu. Najzad se udaje za Rolfa, unuka proslavljenog prirodnjaka Salamandera Skamandera. Imaju blizance Lorkan i Lisander. Publikacija njenog oca, "Cepidlaka", se vratila svojim uobičajenim ludostima, međutim bila je i cenjena zbog svog nenamernog humora.
• Firenzi je dobrodošao nazad u svoje stado, koje konačno shvata vrlinu njegovog naginjanja ka ljudima.
• Dolores Ambridž je uhapšena, ispitivana i zatvorena zbog zločina protiv normalaca.
• Čo Čeng se udala za normalca.
• Nevil Longbotom postaje profesor herbologije na Hogvortsu, oženio je Hanu Abot i živi u stanu iznad "Probušenog kotla" gde je ona domaćica.
Postoje i informacije iz šireg čarobnjačkog sveta:
• Kingsli Okovgrom je ministar magije, sa Persi Vizlijem koji radi za njega kao visoki službenik. Među Okovgromovim reformama je i ta da Askaban više ne koristi dementore. Prema tome svet je sada "sunčanije mesto". Hari, Ron i Hermiona su takođe pomagali u reformi Ministarstva.
• Na Hogvortsu, kuća Sliterin više ne prima samo čistokrvne kao nekada, mada je zadržala svoju mračnu reputaciju.
• Voldemorov urok na mesto profesora odbrane o mračnih veština je razbijen nakon njegove smrti. Sada profesor koji predaje ovaj predmet radi za stalno. Hari dolazi na časove odbrane od mračnih veština nekoliko puta godišnje kako bi održao predavanja.
• Portret Severusa Snejpa, koji je nakratko bio direktor Hogvortsa, nije postavljen u direktorskoj kancelariji kada je on napustio svoje mesto. Na Harijevu inicijativu portret se postavlja, a javnosti otkriva istinu o Snejpu.


_________________
Pogledaj profil korisnika

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Nazad na vrh  Poruka [Strana 1 od 1]

Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu