Niste konektovani. Konektujte se i registrujte se

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Ići dole  Poruka [Strana 1 od 1]

1 Harry Potter and chamber of secrets taj Ned Maj 06, 2012 3:11 am

Harija Potera na rođendan poseti kućni vilenjak Dobi. On ga upozorava da ove godine ne ide u Hogvorts, pošto će se strašne stvari dogoditi. Kad Hari odbije, Dobi izvede magiju u Harijevoj kući da bi primorao njegovog teču da ga zaključa u sobi do kraja života. Pošto maloletni čarobnjaci ne smeju da izvode magiju van škole, Hari je zaglavljen. Međutim, pomoć stiže u vidu Rona Vizlija i njegove braće, koji doleću po njega začaranim letećim automoilom.
Hari provodi prijatno ostatak raspusta u Ronovoj kući. Na dan polaska u školu, magična barijera koja razdvaja peron 9 i tri četvrtine od sveta Normalaca odbija da ih propusti. Hari kasnije saznaje da je Dobi začarao pregradu da bi ga sprečio da ode na Hogvorts. Zato on i Ron odleću u školu začaranim automobilom. Kada su bili blizu Hogvortsa izgubili su kontrolu nad kolima i slupali se u Mlatarajuću vrbu na školskom imanju. Kola su tada sama pobegla u šumu.
Kada Hari, Ron i Hermiona nađu skamenjenu mačku domara pored natpisa Dvorana tajni je otvorena. Neprijatelji naslednika, čuvajte se, u školi zavlada panika. Više učenika u toku godine biva skamenjeno. Hermiona je upitala profesora Binsa da im objasni mit o Dvorani tajni. Tu Dvoranu, koja nikada nije pronađena je, po predanju sagradio Salazar Sliterin, jedan od osnivača Hogvortsa koji se zalagao da se pohađanje nastave zabrani deci čiji su roditelji Normalci. Kad je Sliterin napustio školu, izjavio je da će samo njegov pravi naslednik moći da uđe u Dvoranu i da probudi čudovište koje će iz škole ukloniti decu normalskog porekla.
Hari i društvo odmah posumnjaju na zlobnog Draka Melfoja. Međutim, kada su se Hari i Ron pomoću napitka prerušili u Sliterince, otkrili su da on nije naslednik Sliterina. U međuvremenu, još dece Normalaca je skamenjeno, uključujući Hermionu. Hari pronalazi dnevnik čiji je vlasnik Tom Marvolo Ridl, koji je išao u školu pre pedeset godina, kad je Dvorana prvi put otvorena. Hari saznaje kako da komunicira sa Tomom Ridlom, koji je sačuvao svoja sećanja u dnevniku. Ridl mu pokazuje da je on uhvatio prvobitnog naslednika Sliterina i da je to bio Hagrid, Harijev prijatelj i čuvar lovišta. Ubrzo Hagrid biva uhapšen pod sumnjom da je ponovo otvorio Dvoranu, a Albus Dambldor, direktor, otpušten, jer je to namestio Lucijus Melfoj, Drakov otac, nekadašnji pristalica Voldemora i nadzornik škole.
Kada čudovište otme Ronovu sestru Džini Vizli i odnese u Dvoranu, Hari konačno otkrije ulaz u nju. U dvorani se suočio sa Tomom Ridlom, koji se oslobodio iz dnevnika. Hari saznaje da je on prvobitni i pravi naslednik Sliterina, koji je kroz dnevnik začarao Džini da otvori Dvoranu tajni. Dnevnik je Džini tajno ostavio Lucijus Melfoj, kome je njegov nestali gospodar Lord Voldemor rekao da će izazvati užas u Hogvortsu. Takođe se saznaje da je Ridl ustvari Lord Voldemor iz mlađih dana. Hari uz pomoć Dambldorovog feniksa Fokesa i mača Godrik Godrika Grifindora, drugog osnivača Hogvortsa, uspeva da porazi Ridla i Sliterinovo čudovište, baziliska, divovsku zmiju. Skamenjeni se bude, Dambldor i Hagrid su vraćeni, a Lucijus Melfoj otpušten.


_________________
Harry and Hermione 4ever in love ♥

Pogledaj profil korisnika

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Nazad na vrh  Poruka [Strana 1 od 1]

Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu