Niste konektovani. Konektujte se i registrujte se

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Ići dole  Poruka [Strana 1 od 1]

1 •Harry Potter and the Prisoner of Azkaban taj Ned Maj 06, 2012 2:57 am


Hari Poter i zatvorenik iz Askabana (engl. Harry Potter and the prisioner of the Azkaban) je treća knjiga iz serijala o Hariju Poteru britanske spisateljice Dž. K. Rouling. Knjiga je objavljena 8. jula 1999. Film temeljen na knjizi u Velikoj Britaniji premijerno je prikazan 31. maja 2004, a u SAD-u i ostatku sveta 4. juna 2004.
Priča počinje na Hari Poterov rođendan, 31. jula. Tog jutra Hari na televiziji čuje da je ozloglašeni kriminalac Sirijus Blek pobegao iz zatvora. Hari iz besa naduva groznu sestru svoga teče kad je vređala njegove roditelje. U strahu od Ministarstva magije, koje kažnjava maloletne čarobnjake zbog izvođenja magije van škole, Hari odlazi iz kuće i beži Noćnim viteškim autobusom, čarobnim trospratnim vozilom, u London. Kasnije ga, ipak, ne kazni Ministarstvo magije. U autobusu Hari iz čarobnjačkih novina saznaje da je Sirijus Blek begunac iz Askabana, čarobnjačkog zatvora. Bio je osuđen jer je pre dvanaest godina, posle pada njegovog gospodara Lorda Voldemora, ubio trinaestoro ljudi jednom jedinom kletvom.

Korice knjige u SAD, a i na srpskom govornom području (ilustracije Meri Grandpre)
Kada se Hari sretne sa svojim prijateljima Ronom Vizlijem i Hermionom Grejndžer, slučajno čuje Ronove roditelje kako pričaju o Sirijusu Bleku. Saznaje se da je on pobegao iz Askabana u nameri da ubije Harija jer je on kriv za nestanak Lorda Voldemora. Sledećeg dana, u vozu za Hogvorts, Hari otkriva tu tajnu Ronu i Hermioni, koji se vrlo zabrinu. U tom trenutku u vozu nestane svetla i u kupe uđe dementor, visoko stvorenje u crnom ogrtaču koje lebdi i ima krastavu i trulu kožu ruku, koje mu se jededino i vide jer nosi kapuljaču. U kupeu postaje vrlo hladno i Hari čuje glasove koji vrište u njegovoj glavi. On se, trenutak kasnije, onesvešćuje. Kad se probudio, ispričali su mu da je dementora oterao profesor Remus Lupin koji je putovao sa njima i koji treba da postane novi nastavnik Odbrane od mrašnih veština.
Kad se vratio na Hogvorts, Hari saznaje da je sav okružen dementorima koji su tu poslati od Ministarstva da ih štite od Sirijusa Bleka, ako se pojavi. Kada je počeo Školski turnir u kvidiču, čarobnjačkom sportu, Hari pada sa svoje metle jer dementori dolaze i utiču na to da se onesvesti. Zbog toga ga profesor Lupin, koga je cela škola zavolela jer je bio dobar i zanimljiv nastavnik, uči prizivanju Patronusa, čini koja će ga zaštititi od dementora. Hari dobija novu metlu, Vatrenu strelu, i njegov tim pobeđuje na Školskom turniru.

U međuvremenu, Sirijus Blek je dva puta provalio u Hogvorts, ali ga skoro niko nije ni video, a kamoli uhvatio. Hari saznaje da je on odgovoran za smrt njegovih roditelja, jer je odao njihovo boravište Lordu Voldemoru, koji ih je i ubio. Blek i Harijev otac Džejms su bili najbolji prijatelji u mladosti. On je bio kum na Džejmsovom venčanju i Harijev kum, ali ih je izdao. Kada su se konačno sreli, Hari je hteo da ga ubije, ali nije imao snage. Tada dolazi i profesor Lupin, takođe bivši prijatelj Sirijusa Bleka i Harijevog oca. Oni su Hariju, Ronu i Hermioni ispričali istinu. Izdajica porodice Poter je, u stvari, bio Piter Petigru, zvani Crvorep zbog sposobnosti pretvaranja u pacova. On se družio sa Džejmsom, Sirijusom i Lupinom. Kasnije je prešao Voldemoru u službu. Kada je Sirijus shvatio šta je uradio, jurio ga je i zamalo ga nije ubio, kad je Crvorep iscenirao sopstvenu smrt i začarao sve svedoke da veruju kako je njega i Harijeve roditelje ubio Sirijus. Zato je on provaljivao u Hogvorts - da nađe pacova, koji je bio Ronov ljubimac. Takođe se otkriva da je profesor Lupin vukodlak.
Dok su vodili Crvorepa u zamak da ga predaju dementorima, izašao je pun mesec i profesor Lupin se pretvorio u vukodlaka i napao Harija i društvo. Sirijus Blek se pretvorio u psa da bi ga obuzdao, ali nije uspeo. Vukodlak je pobegao, a Sirijusa zarobljavaju dementori. Ipak, spasavaju ga Hari i Hermiona koristeći Hermionin sat za povratak u prošlost. Blek je ponudio Hariju da živi sa njim pre napada vukodlaka, ali sada nije mogao to da ispuni. Morao je prvo da spere ljagu sa svog imena, jer je skoro ceo svet i dalje verovao da je on ubica. U međuvremenu, Crvorep je pobegao i Hari je podozrevao da je otišao da se pridruži svom gospodaru, Lordu Voldemoru.


_________________
Pogledaj profil korisnika

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Nazad na vrh  Poruka [Strana 1 od 1]

Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu