Niste konektovani. Konektujte se i registrujte se

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Ići dole  Poruka [Strana 1 od 1]

1 •Harry Potter and the Half-blood Prince taj Ned Maj 06, 2012 2:52 am


Hari Poter i Polukrvni Princ je šesta po redu knjiga o Hariju Poteru. Na engleskom jeziku je objavljena 16. jula 2005. Film zasnovan na radnji knjige je snimljen 2009. godine.
Hari kreće sa Dambldorom u Jazbinu (kuću Vizlijevih). Pre toga otišli su do bivšeg profesora napitaka Horacija Pužoroga. Tom prilikom Hari uspeva da ubedi Pužoroga da se vrati na Hogvorts, jer ga je to zamolio Dambldor. Snejp, koji je do tada bio profesor Napitaka prelazi na mesto nastavnika Odbrane od Mračnih veština, koje je toliko želeo, dok Pužorog postaje nastavnik Napitaka.


Korice knjige u SAD, a i na srpskom govornom području (ilustracije Meri Grandpre)
Snejp je položio majci Draka Melfoja, Narcisi, Neraskidivi zavet u kome se zaklinje da će čuvati Darka i pomoći mu da izvrši tajni zadatak koji mu je zadao Lord Voldemor. Belatriks Lestrejndžer je bila svedok Neraskidivog zaveta. Kada je Hari otišao u Dijagon-aleju da kupi knjige za školu video je Darka u prodavnici odora. Kada je prodavačica htela da zasuče Darku desni rukav Drako je sa neodobravanjem jauknuo. To je Harija navelo da misli da je Melfoj Smrtožder, jer oni imaju Mračni znak na levoj ruci.
Kada se Hari vratio na Hogvorts, saznao je da profesor Pužorog prima i učenike koji su imali ocenu "I" (Iznad očekivanja) na O. Č. N. ispitima. Zato on i njegov najbolji drug Ron Vizli odlučuju da nastave učenje Napitaka. Pužorog tada njemu i Ronu daje stare knjige i Hari dobije knjigu čiji je vlasnik nekada bio misteriozni Polukrvni Princ. Ona je ispisana raznim prečicama u spravljanju napitaka i raznih novih, dosada nepoznatih, čini. Hermiona je zbog toga bila veoma nezadovoljna, jer Hari uz pomoć Princa postaje bolji u Napicima čak i od nje. Ron i Hermiona su se tom prilikom gadno posvađali, tako da ne pričaju celo prvo polugodište sve dok u drugom Ron ne biva otrovan. Tada se otkriva da Ron i Hermiona gaje osećanja jedno prema drugom.
U međuvremenu Hari odlazi kod Dambldora na privatne časove. Tamo on u Situ za misli gleda sećanja ljudi o Voldemoru. U zadnjem, sećanju profesora Pužoroga, saznaje za Horkrukse. Saznaje da čarobnjak može da podeli svoju dušu na Horkrukse, kako ne bi bio ubijen ako mu je telo uništeno. To je takođe uradio uradio Voldemor: podelio je svoju dušu na sedam delova od kojih su dva uništena (Ridlov dnevnik i Marvolov prsten) i da je jedan deo Voldemor ostavio u svom telu. Mora da ih sve uništi kako bi mogao da ga pobedi.
Dambldor i Hari kreću u potragu za jednim od delova Voldemorove duše, medanjonom Slazara Sliterina. Kada su ga našli i vratili se na Hogvorts, otkrili su zasedu koju je isplanirao Melfoj. Uveo Smrtoždere u školu da bi ubili Dambldora, što je i bio plan Lorda Voldemora. Hari, koji je bio ispod Nevidljivog ogrtača, bio je svedok toj bici. Njega je Dambldor paralizirao da bi ga spasao i niko od Smrtoždera nije znao da je i on tu. Borbi između Smrtoždera i Dambldora pridružio se i Snejp koji je pokazao da je veran Voldemoru i ubio Dambldora kletvom Avada Kedvra. Hari je jurio Snejpa i Smrtoždere u nameri da se osveti. Međutim, Snejp je bio previše jak i Hari nije mogao da ga pobedi. Tada se otkriva da je Severus Snejp u stvari Polukrvni Princ (devojačko prezime njegove majke bilo je Princ, a ona je bila čarobnica, dok je njegov otac bio Normalac).
Posle ovoga održan je Dambldorov pogreb i na mesto direktora postavljena je Profesorka Minerva MekGonagal. Nakon pogreba Hari odlučuje da napusti Hogvorts u potrazi za Horkruksima, tako da sedma i zadnja knjiga neće biti ograničena jednom hogvortskom godinom.


_________________
Pogledaj profil korisnika

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Nazad na vrh  Poruka [Strana 1 od 1]

Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu